понеделник, 29 април 2024 г.

Макрон представи екологичен план – „екология по френски“

Френският президент Еманюел Макрон представи национален „екологичен план“ за намаляване на емисиите на парникови газове с 55 процента и прекратяване на използването на изкопаеми горива до 2030 г.

Говорейки след среща с министри, Макрон е заявил, че допълнителни 10 милиарда евро ще бъдат инвестирани в програма от 50 точки, която той описа като „екология по френския начин“, съобщава британският „Гардиън“.

„От съществено значение е Франция да намали зависимостта си от изкопаеми горива, въглища, бензин и газ, които вече не произвеждаме, но от които зависим“, смята Макрон и добавя, че целта е тази зависимост да се намали от сегашните 60 на 40 процента до 2030 г.

Той е посочил, че приоритет е до януари 2027 г. да се прекрати изцяло използването на въглища за производство на електроенергия.

Екологичният план на Макрон включва също ускоряване на производството на електрически автомобили, нови проекти, свързани с офшорни вятърни паркове, откриването на няколко фабрики за батерии в северната част на страната, както и карта, която ще представя къде могат да бъдат намерени природни ресурси във Франция, включително водород и основни елементи за литиеви батерии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html