събота, 18 май 2024 г.

Атанас Зафиров: Правителството искат да дарят нашите ЗРК С-300 на Украйна

Атанас Зафиров от БСП заяви, че управляващото мнозинство възнамерява да дари зенитно-ракетните комплекси С-300 на България на Украйна, предаде агенция Фокус.
„Управляващите имат намеренията да дарят последната останала надеждна защита над небето на София и ядрената централа, а  именно зенитно-ракетните комплекси C-300 на Украйна под формата на боеприпаси“ заяви Зафиров.

Той каза още, че днес се очаква извънредно заседание на Комисията по отбрана на парламента, за да бъде разгледано именно този проект на решение. По думите му в мотивите към проекта на решение не е посочено защо това се налага.

„Днес е свикано извънредно заседание на комисията по отбрана с точка предоставянето на боеприпасите на Украйна. Колегите даже не са се постарали в мотивите си да обяснят какво точно ще бъде предоставяно, какви са мотивите това да бъде направено. Единствено са обяснили, че това са боеприапаси с дефекти, но в същото време Украйна е декларирала, че може да ги вкара в употреба“, каза още депутатът.

Той зададе няколко въпроса към управляващите: „Логичният въпрос е защо Украйна има този капацитет, а България го няма? Следващата стъпка ще бъде ли да дарим самите зенитно-ракетни комплекси?“.

Зафиров се обърна към премиера с въпрос дали е наясно за всичко това. Той отново поиска Тодор Тагарев да си подаде оставката като министър на отбраната на страната. По думите му някой трябва да поеме политическата отговорност за тези действия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html