четвъртък, 9 май 2024 г.

Над 40% от чуждите инвеститори са напуснали Русия

Снимка: WIKIFIX.COM

Голям брой чуждестранни инвеститори все още правят бизнес в Русия въпреки пълномащабната руска инвазия в Украйна. Това е съобщила Европейската комисия в отговор на запитване от евродепутата Мориц Корнер, предаде ДПА, цитирана от БТА. „Международната търговия и присъствието на чуждестранен бизнес в Русия е намаляло значително. Над 40 процента от чуждестранните инвеститори или са решили да напуснат Русия, или вече са я напуснали“, пише още в отговора на ЕК до Корнер. Отговорът на ЕК се базира на данни от висшето бизнес училище на университета Йейл (Yale Management School) и Киевското училище по икономика (KSE Institute).

Според данните базираните в Германия здравни компании „Стада“ (Stada) и „Фрезениус“ (Fresenius) все още са активни на руския пазар. В миналото те са оправдавали оставането си в Русия, като са посочили, че предоставят медицински грижи за местното население. Сред продължаващите операции в Русия са швейцарската хранителна компания „Нестле“ (Nestle) и белгийската компания за алкохолни напитки „Анхойзер-Буш ИнБев“ (Anheuser-Busch InBev), показват данни на Киевското училище по икономика.

„Всяка европейска компания, която продължава да печели в Русия, директно подкрепя военната машина на Путин чрез плащане на данъци на руската държава“, е казал Корнер. Според него ЕС трябва да затегне своя санкционен режим. „Задържането на европейските компании на руския пазар трябва да се превърне в опция, носеща икономически загуби“, е посочил евродепутатът.

ЕС ще продължи да предоставя на Украйна решителна политическа, финансова, хуманитарна и военна помощ срещу войната на Русия в страната, е заявила ЕК.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html