събота, 27 април 2024 г.

В Румъния хиляди мечки са без подходящо местообитание и навлизат в селата

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Хиляди мечки в Румъния нямат подходящо местообитание и затова все по-често навлизат в селата. Това показват предварителните резултати от преброяването, базирано на генетични доказателства и извършено от Асоциацията за професионално управление на ловната фауна, ръководена от Барна Бенедек. Въз основа на резултатите от изследването властите ще променят управлението на защитената популация от кафяви мечки, които създават все по-сериозни проблеми в населените места, съобщава БТА.

„Твърдя, че тези мечки, които влизат в села, градове, къщи, търсят храна, трябва да се отстрелват, защото предават това поведение на малките си. Това е единственият начин да се обърне и елиминира тази поведенческа аномалия“, смята Барна Бенедек. Според експерта преместването не е решение, тъй като 99% от преместените животни се връщат на мястото, откъдето са взети или създават подобни проблеми на новото място. Той обърна внимание и на обстоятелството, че 10% от местообитанията, подходящи за мечки в Румъния, са загубили поддържащия си капацитет през последните десет години.

В този контекст бившият министър на околната среда и настоящ сенатор на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Танчос Барна обяви, че следващата седмица ще внесе в парламента законопроект за установяване на квоти за лов за следващите две години. Той се аргументира, че мечките все по-често навлизат в населените места. “През последните седем години броят на щетите, причинени от мечки в Румъния, се е увеличил 50 пъти, а стойността на щетите 500 пъти. Ако досега съобщенията за щетите, причинени от мечки, идваха от седем окръга, предимно от Трансилвания, миналата година вече бяха засегнати 23 окръга, половината от окръзите в страната”, казва Барна. Той се надява проектозаконът да бъде подкрепен от всички парламентарни групи. Сред инициаторите на закона е и депутатът на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков.

Преброяването на мечките по генетични проби трябва да приключи до края на годината, но Министерството на околната среда, водите и горите на Румъния смята да удължи договора, за да се получи по-точна картина. В миналото министерството разрешаваше на ловните дружества да отстрелват 400-450 мечки годишно, но през 2016 г. ловът на мечки за контрол на популацията беше забранен и броят им се увеличи бързо, припомня Диджи24.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html