неделя, 19 май 2024 г.

България експулсира архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в Софи

Българските власти решиха да експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София. Това са съобщили за ТАСС от руското посолство в България.

„Българските власти смятат, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност“, са посочили руските дипломати.

Според руския посланик в България Елеонора Митрофанова на 21 септември свещениците от Руската православна църква „са били извикани в миграционната служба, където им е било обявено, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната още днес“. „В същото време те бяха качени на автомобили и отведени до домовете им, за да съберат вещите си, след което бяха закарани до църквата и след това до границата със Сърбия“, е заявила тя за руската агенция.

„Това е безпрецедентно събитие, Църквата е отделена от държавата и е непонятно как духовници могат да застрашават националната сигурност“, е добавила Митрофанова. Според нея „много енориаши ходят в Руската църква в София“ и подобно събитие е „падение в бездната“. „Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква, още повече, че това се случва на Рождество на Пресвета Богородица (по стар стил празникът се чества на 21 септември) „, е отбелязала Митрофанова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html