сряда, 15 май 2024 г.

Париж е готов да помогне на Мароко да се възстанови от земетресението

Френският президент Еманюел Макрон се обърна към мароканската общественост във видеообръщение, в което казва, че Париж е готов да помогне на Мароко да се възстанови от разрушителното земетресение, ако крал Мохамед VI приеме предложението на Франция.

„Искам да говоря директно с мароканците, за да ви кажа, че Франция е сломена… от това ужасно земетресение“, каза Макрон във видео, публикувано в социалните медии, добавяйки, че Франция ще застане до Мароко, предаде Ройтерс.

„Имаме възможност да предоставим директна хуманитарна помощ“, посочи Макрон и добави, че зависи от Мохамед VI и правителството на Мароко, които досега са игнорирали предложенията на Франция, да организират международна подкрепа.

Няколко държави, включително Израел, Франция, Испания, Италия, САЩ и Сърбия предложиха помощ. Съседният Алжир, който обикновено е в лоши отношения с Мароко, отвори затвореното си две години въздушно пространство за хуманитарни полети и транспорт на ранени. Според Международния червен кръст нуждата от помощ в Мароко е огромна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html