вторник, 7 май 2024 г.

Унгария започна строителството на нов блок на АЕЦ „Пакш“

Снимка: ЕПА

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто обяви днес началото на строителните работи по шести блок на АЕЦ „Пакш“, съобщава MTI.

„Започнаха изкопни работи за бъдещия шести блок, което беше първата стъпка в подготовката за строителство. Желаната дата на строителство 2030 г. остава реалистична“, каза Сиярто.

Първите работи се извършват на дълбочина от пет метра, каза Сиярто и добави, че тази фаза от процеса за пети блок вече е завършена.

Някои части от шести блок ще бъдат на дълбочина до 23 метра, за да се гарантира стабилността и безопасността на блока.

Единствената атомна електроцентрала в Унгария „Пакш“, се намира на 100 километра от Будапеща и на пет от град Пакш. Станцията е построена по съветски проект, работи с четири блока с реактори ВВЕР-440. Сега атомната електроцентрала генерира почти половината от цялата електроенергия в Унгария. В същото време, поради планираното въвеждане в експлоатация на два нови блока, се очаква този дял да се удвои. За Унгария ядрената енергетика е начин да гарантира своята енергийна сигурност, се подчертава нееднократно министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html