петък, 22 септември 2023 г.

Политолог прогнозира много грешки и обжалвания на местните избори

На тези избори софтуерът на машините е много по-сложен.
Снимка: БГНЕС

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов прогнозира много грешки и обжалвания на местните избори, съобщи БНР.

„Изборите ще бъдат доста сложни. Очаквам повече допуснати грешки, които да доведат до атакуване на резултатите в съда. Страхувам се, че може да влезем в един цикъл на обжалване в големи населени места“, каза той в ефира на държавното радио.

„Местните избори в България са най-сложните. За първи път ще има машини и двоен метод за гласуване, което прави организацията още по-сложна. Тази сложност вероятно ще възпре доста хора, които традиционно участват в СИК, да го направят отново. Най-големият проблем обаче е, че изборната администрация в лицето на ЦИК започва много късно да подготвя изборния процес, отбеляза експертът. Не се прави анализ, който да стъпва на данни от предишни избори“, посочи още той.

„На тези избори софтуерът на машините е 6-7 пъти по-сложен, отколкото на другите, поясни Стефанов. „Когато застанем пред машината за гласуване ще имаме 6 или 7 опции. Говоря общо за цялата страна. На някои места се гласува за кмет, за общински съвет, за районен кмет, за кмет на община. Всички опции са налични. Трябва да се изработят различни софтуери за отделните градове. Те трябва да се тестват от двете агенции, записани в Изборния кодекс“, поясни политологът.

Той коментира и изказването на зам.-председателя на ЦИК Росица Матева, че вече са водени разговори с английската компания „Смарт матик“, а на срещата е присъствал британският посланик, което предизвика негативни реакции от страна на някои политически сили. „Британският посланик не за първи път се намесва. Пред година или две конфликтът между ЦИК и „Сиела норма“-представителят за България на „Смарт матик“, беше толкова остър, че трябваше да се намери някой, който да посредничи. Ние се вглеждаме в техническата част на гласуването, но по-важният аспект е спечелването на доверието на избирателите и на политическите партии“, отбеляза политологът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html