вторник, 7 май 2024 г.

Нургюл Салимова след месец отново на турнир

Снимка: БГНЕС

Нургюл Салимова – сребърната медалистка от турнира за Световната купа по шахмат ще се завърне зад дъската с 64 квадратчета след точно един месец, съобщава БНР.

Тя участва на европейското клубно първенство за жени, което ще се проведе в Дуръс, Албания, от 30 септември до 8 октомври. Салимова ще играе за унгарски клубен тим.

„Най-голямата ми цел и мечта е да стана световен шампион за жени. Това е в по-дългосрочен план. Засега искам да си подобрявам играта, да израствам като човек и като състезател. Психиката и държанието оказват много голямо влияние. Много бих искала да си покрия и третата норма за гросмайстор. Сега в Баку покрих втората. Първата я покрих преди една година. Така че бих казала, че краткосрочната ми мечта е да стана гросмайстор и при мъжете. Разбира се, искам да достигна ЕЛО 2500, което също е много важно“, обясни Салимова, която в момента има званията международен майстор, както и женски гросмайстор.

Тя добави, че любимият й дебют е Каталонско начало и че предпочита класическия шахмат пред рапид и бързия шах.

Председателят на БФШ 2022 Васил Антонов разкри, че е осигурено финансиране на Нургюл за следващите 2 важни за нея години, а и в момента се преговаря със сериозен спонсор. Това е шефът на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html