понеделник, 29 април 2024 г.

Николай Денков получи покана от Албин Курти да посети Косово

Акад. Николай Денков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Николай Денков и министър-председателят на Косово Албин Курти проведоха двустранна среща в рамките на 18-ия Стратегически форум в словенския град Блед една седмица след общата среща на лидерите на Западните Балкани в Атина, предаде КосоваПрес.

В прессъобщение, цитирано от агенцията, се посочва, че българският премиер е получил покана от косовския си колега да посети Косово в близко бъдеще.

На първата двустранна среща между Денков и Курти косовският премиер е благодарил на българския си колега за постоянната подкрепа на България към Косово още от 1999 г. във всички фази на изграждането на държавата, както и за подкрепата за членството на Косово в международни организации, посочва косовската агенция.

Двамата премиери са обсъдили двустранните отношения между България и Косово и оптимизирането на потенциала за сътрудничество, особено в областта на икономиката.

„Броят на българските инвеститори в Косово е близо 135 с инвестиции за близо шест милиона евро, разпределени в няколко сектора като тези на търговията и услугите, туризма, предприемачеството, информационните технологии и транспорта“, се казва още в прессъобщението.

Курти е информирал Денков за икономическия и демократичен напредък на Косово, основните постижения на управлението, реформите в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията.

Участие в срещата са взели още посланикът на Косово в Словения Валдет Садику, председателят на парламентарната комисия по външна политика Арбъреша Крюезиу Хюсени и политическият съветник на министър-председателя на Косово Йетон Зулфай.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html