вторник, 14 май 2024 г.

Посланик Олеся Илашчук: Неизвестна е съдбата на 200 000 украински деца депортирани в Русия

Олеся Илашчук посланик на Украйна в България.
Снимка: БГНЕС

Неизвестна е съдбата на 200 000 украински деца депортирани в Русия от окупираните територии. Това припомни в ефира на БНР Олеся Илашчук, посланик на Украйна в България. „А тези деца, които се връщат в Украйна в резултат на съдействието на международни посредници, ни разказват ужасни факти за условията на престоя си, както и за целенасочената политика на русификация и за политическата пропаганда, която е била прилагана спрямо тях в комбинация със заплахи, психологическо и физическо насилие. Такова отношение към украинските деца е потвърждение на геноцида на Руската федерация срещу украинския народ“, каза Олашчук. „В процеса на издирване и връщане на незаконно депортирани украински деца участват роднини, доброволчески и граждански организации, международни организации и партньорски държави. Процесът е изключително сложен и продължителен“, допълни посланикът.

Днес ние апелираме към международната общност заради престъпленията на руския окупационен режим в окупираните украински територии. Сред тях има украински общини с граждани от български произход, в Запорожка и Херсонска област. Руските окупатори са им отнели правото да изучават български език в Бердянск, Мелитопол, Мариупол, Приморск, и това е паралелно с другите много на брой военни престъпления, които руските окупатори извършват срещу мирното украинско население“, допълни Илашчук.

Представителят на страната станала жертва на продължаващата руска агресия каза още, че България и Украйна са имали дипломатически отношения още през 1918 г.

„Утре 24 август Украйна посреща в ужасните условия на кървавата война 32-рата годишнина от възстановяването на независимостта си Украйна. Война, водена от съседна държава, която след разпадането на Съветския съюз развиваше разказа за „приятелство и братство“, докато всъщност, на практика, Русия продължаваше пропагандата на Съветския съюз, който на свой ред продължаваше пропагандата на царска Русия, за да прикрие имперските престъпления срещу съседните държави и народи. Украйна плати кървава цена за своята независимост. Както и за загубата на независимостта на Украинската народна република през 1920 г., за болшевишката окупация и принудителното влизане в състава на СССР“, каза Илашчук.

„Тази година Украйна празнува своя национален празник, докато воюва за своята независимост, свобода и териториална цялост, в условията на безжалостната война на Русия срещу Украйна, която продължава вече 19 месеца; в условията на тежките сражения за освобождението на украинските територии на изток и на юг; в лицето на непрестанните бомбардировки и систематичните отвличания и принудителна депортирация на хиляди украински деца. Това е една действителност, която европейците много трудно могат да си представят, защото европейците са свикнали на дълготраен мир. Мир, чиято ценност украинците преосмислят след руската агресия. И чиято цена са ежедневните жертви на украинските синове и дъщери. Обаче, колкото и да е трудно, украинците твърдо вярват в победата; те защитават суверенното си право на независимост и свобода, провеждат реформи за присъединяване към ЕС и НАТО и продължават мотивирано да работят, всеки на своето място, като правят победата все по-близка. И говорим за мир не само в Украйна, но и в Европа“, подчерта посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html