вторник, 21 май 2024 г.

Първият товарен платноход пое през океаните

Снимка: BAR TECHNOLOGIES

Първият съвременен товарен платноход Pyxis Ocean тръгна от Китай до Бразилия, съобщава Би Би Си, цитирана от БТА.

Съдът е снабден със специални гигантски платна е нает от транспортната фирма Cargill. Pyxis Ocean е проектиран  във Великобритания кораб. Надеждата е технологията да помогне на водния транспорт да поеме курс към по-екологично бъдеще.

Използването на твърдите платна WindWings има за цел да намали разхода на гориво и следователно и въглеродния отпечатък на корабоплаването. Смята се, че секторът е отговорен за около 2,“ от глобалните емисии на въглероден двуокис.

Първото пътуване на Pyxis Ocean ще бъде от Китай до Бразилия и ще представлява първи тест в реални условия на технологията. Сгънати надолу, когато корабът е акостирал, платната се отварят, когато излезе в открити води. Те са високи 123 фута (37,5 м) и са изградени от материала, от който се правят вятърни турбини, за да бъдат издръжливи.

Очаква се, че възможността на плавателния съд да бъде носен от вятъра, вместо да разчита единствено на двигателя си, ще намали вредните емисии с около 30% за целия жизнен цикъл на кораба. Според Ян Дилеман, президент на Cargill Ocean transportation, индустрията е „на път към декарбонизация“. Тази технология демонстрира колко бързо се променят нещата, смята той.

Приблизително шест седмици ще отнеме на Pyxis Ocean, за да достигне крайната точка на пътуването си, въпреки че технологията, която използва, произхожда от нещо много по-бързо.

Технологията на твърдите платна  е разработена от британската фирма BAR Technologies, която беше част от отбора на сър Бен Ейнсли за Купата на Америка по ветроходство през 2017 г. Състезанието понякога е наричано „Формула 1 на моретата“.

„Това е един от най-бавно реализиращите се проекти, които сме правили, но без съмнение е с най-голямо въздействие върху планетата“, казва ръководителят на проекта Джон Купър, който е работил и за тима на Макларън във Формула 1.

Иновацията идва от Обединеното кралство, но самите твърди платна се произвеждат в Китай. Липсата на правителствена подкрепа за намаляване на цената на вносната стомана пречи на компанията да ги произвежда на местно ниво.

Експертите казват, че технологията има голяма перспектива, тъй като корабната индустрия се опитва да намали приблизително 837-те милиона тона въглероден двуокис, които отделя в атмосферата всяка година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html