сряда, 1 май 2024 г.

Обвиняват саудитски граничари за масово убийство на мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитски граничари са обвинени в масово убийство на мигранти по йеменската граница. Това се посочва в доклад на Human Rights Watch, цитиран от Би Би Си.

В доклада се казва, че стотици хора, много от които етиопци, които прекосяват разкъсания от война Йемен, за да стигнат до Саудитска Арабия, са били застреляни. Саудитска Арабия отхвърли обвиненията за убийствата.

Докладът на Human Rights Watch, озаглавен „Те стреляха по нас като дъжд“, посочва, че граничарите използвали и експлозивни оръжия.

Мигранти, с които Би Би Си се свърза, разказаха за ужасяващи нощни пресичания на границата, по време на които големи групи етиопци, включително много жени и деца, са били подложени на обстрел. Някои от оцелелите показват признаци на дълбока травма.

Според Международната организация по миграция към ООН повече от 200 000 души годишно се опитват да предприемат опасно пътуване, преминавайки по море от Африканския рог до Йемен и след това пътувайки до Саудитска Арабия.

Правозащитни организации казват, че мнозина са лишени от свобода или подложени на побой по пътя си.

Преминаването през морето е достатъчно опасно. Повече от 24 мигранти бяха обявени за изчезнали миналата седмица след корабокрушение край бреговете на Джибути.

В Йемен основните мигрантски маршрути са осеяни с гробове на хора, починали по пътя.

Саудитското правителство заяви, че приема обвиненията сериозно, но категорично отхвърли характеристиката на ООН, че убийствата са систематични или широкомащабни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html