петък, 22 септември 2023 г.

Силистренци се оплакват за шумов тормоз от румънски остров

Снимка: Дарик

300 жители на Силистра внесоха жалба в Областната администрация. Причината е силната музика, идваща от отсрещния румънски остров. Проблемът е, че там в момента се провежда петдневен ежегоден музикален фестивал, информира БТА.

В жалбата си до областния управител недоволните силистренци искат съдействие за „спиране на шумовия тормоз“. Те очакват местната и държавната власт да проведат нужните разговори с румънската страна и проблемът да бъде решен.

„За нас не е редно събитие от такъв мащаб да не бъде съобразено с жителите на нашия град. За румънците е приемливо, защото най-близките техни населени места са на разстояние от 6-7 километра от острова. В Силистра обаче кварталите, разположени край реката, са на няколко стотин метра“, казва за БТА един от вносителите на жалбата.

Миналата седмица областният управител Минчо Йорданов изпрати официално писмо с информация и аргументи до вицепремиера Мария Габриел, а кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов – до румънските власти в Констанца. От тях беше поискано съдействие за намаляване на децибелите в късните нощни часове.

Днес пред журналисти Минчо Йорданов заяви че е поискал от специализирана фирма да измери шума в осем точки от града. Очаква се анализът на резултатите, за да станат ясни параметрите на проблема.

Фестивалът трябва да завърши утре. Той се провежда ежегодно от десетина години. При предишните му издания също е имало протести, които обаче така и не са дали резултат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html