вторник, 7 май 2024 г.

Гърция се включва в споразумението за гаранции за сигурността на Украйна

Във видеообръщение към гръцкия премиер президентът на Украйна Зеленски благодари на Атина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция се включва в споразумение по гаранции за сигурността на Украйна, съобщи БНР. В разговор двамата външни министри на двете страни са изразили готовност за взаимно сътрудничество по възстановяване на Киев, съобщават от външното министерство в Атина.

Във видеообръщение към гръцкия премиер президентът на Украйна Зеленски благодари на Атина за присъединяването й към страните, които са готови да участват в подкрепа сигурността на Украйна да се защитава и предотврати повторна агресия. Гърция е четиринадесетата страна, която се включва във Вилнюската декларация в подкрепа на Киев, съобщи украинският президент.

Двамата първи дипломати на Атина и Украйна проведоха телефонен разговор, в който гръцкият външен министър Йоргос Герапетридис е потвърдил пред украинския си колега Дмитро Кулеба, че Гърция насърчава всички международни инициативи за възстановяване суверенитета на Украйна.

По непотвърдена официално медийна информация се водят преговори между двете страни по дългосрочни цели за възстановяване на Украйна, за енергийната независимост и за поддържане на украинската бойна способност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html