петък, 3 май 2024 г.

САЩ предупреждават за опасността Иран да отвлича кораби в Персийския залив

От доста години кораби на големите западни държави охраняват трафика на корабите през Ормузкия пролив и в Персийски залив.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Водената от САЩ военноморска коалиция в Персийския залив предупреди корабите в региона да преминават встрани от иранските териториални води, за да избегнат евентуално отвличане, съобщиха ВМС на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Предупреждението показва, че продължава напрежението в и около Ормузкия проток, където Иран превзе танкери в края на април и в началото на май. В същото време Вашингтон и Техеран довършват сделката за освобождаване на петима американски граждани, задържани в Иран, а САЩ разрешиха размразяването на ирански активи от 6 млрд. долара, държани в Южна Корея.

„Международната конструкция за морска сигурност (IMSC) уведомява моряците от региона за подходящи предпазни мерки за свеждане до минимум на риска от завземане въз основа на настоящото регионално напрежение, което се стремим да деескалираме“, заяви Тимъти Хокинс, говорител на базирания в Бахрейн Пети американски флот.

„Корабите се съветват да преминават транзитно колкото се може по-далеч от ирански териториални води, доколкото е възможно.“ Около една пета от суровия петрол и петролните продукти в света преминават през Ормузкия проток, който е стратегическа тясна точка между Иран и Оман в устието на Персийския залив.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html