неделя, 19 май 2024 г.

Със схемата „независим кандидат“ Радев завзема 1/3 от общините

Снимка: БГНЕС

Елица Григорова, за в. „Галерия“

Близо една трета от страната ще мине под прякото ръководство на Румен Радев, твърдят източници на „Галерия“. Президентът стяга редиците и без да има своя политическа формация, защото взема под крилото си активисти от различни партии.

Хора от ГЕРБ, БСП и „Промяната“ са обезпокоени, че с растящото си влияние по регионите президентът ще събере достатъчно подкрепа за евентуална своя партия, която да влезе от раз в Народното събрание на неизбежните скорошни парламентарни избори.

Работещите за държавния глава ще ползват схемата „независим кандидат“. Това са популярни досегашни кметове, бивши министри и шефове на институции. Преговаря се с началници на всякакви институции – болници, гарнизони, училища – все утвърдени личности, без значение от коя партия са били издигнати първоначално. В някои общини дори вече има местни инициативни комитети и сдружения, които работят в тясна връзка с локалните бизнес структури и залагат на перспективни според тях кандидати.

Още в началото на юни Корнелия Нинова заяви, че президентът ще прави „кметска партия“. Червени градоначалници й казвали, че са викани на срещи от хора на Радев с цел да минат в неговия отбор.

От няколко месеца държавният глава прави обиколки из страната, а емисарите му не са се спирали твърдят хора от „Позитано“ 20. Ползват се благовидни поводи, за да се направят разговори с одобрени от президентския екип хора. Такъв безспорно е пернишкият кмет Станислав Владимиров, който напусна БСП с гръм и трясък, поддържа добри отношения с Борисов, но се лансира именно като човек от президентския кръг. Той ще се яви като независим. Същото вероятно ще направи и тримандатната вече кметица на Казанлък Галина Стоянова, която на последните местни избори беше от ГЕРБ. В същото време обаче тя е и в Управителния съвет на Движение „Русофили“. Това е топлата й връзка с кръга около президента, коментират социалисти. Не закъсня и потвърждението – държавният глава изненадващо се появи в града на празника на розата.

За Велико Търново хората на Радев натискали Весела Лечева, която беше рекордьор по преференции в този МИР, има имидж на успешен депутат, беше и служебен министър, а на всичкото отгоре е и родена там. В Горна Оряховица пък усилено се говори, че назначаваният два пъти от служебните правителства на Радев за областен управител инж. Георги Гугучков ще се пробва за кмет. Проучванията му давали много добри шансове.

И други областни управители на Радев загряват за местния вот – сливенският Минчо Афузов, пазарджишкият Трендафил Величков и бургаският Мария Нейкова. За Благоевград се гласи бившият митнически шеф Николай Шушков, който през 2016 г. бе начело на инициативния комитет на Радев в региона. Той е и бивш зам.-министър на МРРБ в последния служебен кабинет на президента Радев.

От строителното министерство в кабинета на столичния кмет може да се озове бившият министър Иван Шишков, който засега не е потвърдил официално, че ще се кандидатира. В медиите обаче от седмици се върти информация, че архитектът има подкрепа както от президентските кръгове, така и от бранша и нищо чудно да бъде издигнат в София.

Както „Галерия“ вече писа, за Пловдив вероятният президентски кандидат е доскорошният шеф на МВР Иван Демерджиев. Самият той каза, че идеята не му е чужда. Но за Града под тепетата Радев има още един фаворит – сегашният кмет Здравко Димитров-Зико, който няма да бъде кандидат на ГЕРБ.

Схемата „независим“ ще се приложи и във Варна. Морската столица също беше част от юнската обиколка на Радев. Като евентуален кандидат се спряга бившият служебен министър на туризма Илин Димитров. Той бе депутат от ПП, а преди това е бил шеф на Варненската туристическа камара.

Нанасяйки потенциалните президенски кметове на картата, изборните спецове твърдят, че е силно вероятно те да са една трета от общия брой.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html