понеделник, 13 май 2024 г.

Сръбски тормоз на границата над българин от Западните покрайнини, не пускат наши книги

Снимка: БНТ

На границата при „Калотина“ вчера късно вечерта сръбските гранични власти не разрешават да бъдат внесени в Сърбия три екземпляра от последната книга на Едвин Сугарев „Съдбата на българите в Западните покрайнини“, съобщи БНТ.

Книгите са били в автомобила на председателя на Сдружение „Глас“ – Босилеград Александър Димитров. Той с часове е бил държан на сръбския граничен пункт, където му е връчено разпореждане да върне книгите на Сугарев в България.

В ефира на държавната телевизия Димитров съобщи, че дори според сръбските закони в бившата югорепублика може да се внасят по 3 чужди книги от един автор. Сърбите през цялото време са го карали да се върне и да остави книгите на българска територия.

След септември 1944 г. официалните власти у нас не обръщат много-много внимание на терора, на който са подложени българите зад граница и в частност в бивша Югославия и сега в остатъчна Сърбия. Редно е да припомним, че един наш премиер, управлявал почти дузина години след промените е голям любител на всичко сръбско – от Лепа Брена до Новак Джокович. Той се погрижи да експресно с държавни пари да се построи „Турски поток“ през България, през който Сърбия да се снабдява с руски газ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html