понеделник, 29 април 2024 г.

Врачанската болница е на път да остане и без детско отделение

Снимка: БГНЕС

Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“ във Враца може да остане и без детско отделение, съобщи БНР.

Причината е, че заради мизерното заплащане и натоварен график лекарите и някои от сестрите напускат отделението. Останалите на работа медици са заети много повече от предвиденото в здравните стандарти и трудовото законодателство. Заплатите също са далече от нормите в бранша. Например малко над 1400 лева е заплатата на педиатър с дългогодишен стаж и множество специализации.

Сега на ход е собственикът на болницата – държавата. Очаква се днес здравният министър проф. д-р Христо Хинков да бъде във Враца за среща с ръководството на болницата, медици, областния управител и представители на здравните институции в града. Ще се стигне ли до благоприятно решение – засега няма положителен отговор, нито индикации какво може да е то.

„В болницата цъка часовников механизъм – не е въпросът дали, а кога. До този момент в буквалния смисъл на думата ние сме спонсорирали с работата си детското отделение“ – обратното броене, за което авторитетният врачански педиатър д-р Бисер Тодоров говори, вече е факт.

Здравеопазването в област Враца може да се взриви, казано в преносен смисъл, още следващата седмица. От 15 до 31 август отделението по педиатрия на многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“ в града спира приема на деца. Лекарите излизат в отпуск, докато текат предизвестията им за напускане през септември. Д-р Тодоров обобщава причините с няколко думи: условия на работа, заплащане и отговорност.

„Проблемът се корени от много години, не по-малко от 8 години, но в последните години става особено тежък. Намаляването на състава на отделението води до невъзможност за съставяне на 24-часов график. За да функционира едно такова отделение, са необходими минимум 6 лекари. Отделението за последните 5 години кара с трима на цяла и двама на половин длъжност, значи 4. Тези четирима работят за 6-ма. Графикът и проблема със сестрите също е толкова наболял. Тези хора 2-3 години назад във времето не са излизали отпуск, ние работим непрекъснато. Вторият момент е финансовият. Трудовият договор, който ми беше даден да подпиша в началото на годината, е за 1430 лв. – на лекар със специалност, който има 30 години трудов стаж. Това не е така само в детско отделение, а във всички отделения в болницата е така. Не се оплакваме, ние не протестираме. Ние просто не сме съгласни с този начин на работа. Ние сме опитвали назад във времето да привлечем някой да работи, отказът е тотален, при тези условия. Ние сме работили досега, за да го има детското отделение“.

Възможността областната болница да остане и без детско отделение възпали общственото мнение, особено на родителите.

Проблемът с детското отделение е поредната метастаза на отдавна боледуващата тежко врачанска болница. Основният тумор е финансовата й задлъжнялост, която вече е над 17 мил. лв. Парадоксалното е, че колкото повече работи, толкова повече дългове трупа. Като гръбнак на общественото здравеопазване, каквато е и всяка друга областна болница, поема животоспасяващото лечение на неосигурените и поддържа високоразходните или пък нископлатените клинични пътеки, ловко заобикаляни от частните болници. Такива са и педиатричните пътеки.

Ще бъде ли пречупен гръбнакът на общественото здравеопазване в област Враца или ще бъде ще бъде подкрепен и оздравен – сега на ход е държавата. Чрез здравното министерство тя е основен собственик на врачанската болница.

Редно е да припомним, че последните няколко правителства (редовно и служебни) така и не успяха да намерят начин да назначат на работа българи медици от Украйна, които са бежанци у нас. „Калинки“ по различни държавни служби в страната винаги намират начин да блокират опитите реализация на тази възможност и за това специалистите от станалата на руската агресия страна бързо намериха реализация в други бивши соцстрани или в Западна Европа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html