вторник, 7 май 2024 г.

Профсъюзите в Гърция на протест срещу разрешаването на работен ден от 16 часа

Гръцките синдикати редовно организират стачки и протести в защита на правата на трудовите хора.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Профсъюзите в Гърция на протест срещу законопроект, който разрешава на работен ден от 16 часа, съобщава БНР. Предложението предвижда наетите да могат да изработват две пълни 8-часови работни смени при двама различни работодатели в рамките на едно денонощие.

Организациите планират митинг в 12:00 часа пред министерството на труда. „Никой не бива да се съгласява да работи по 16 часа на ден. Никой да не приема договори с нулево работно време. Никой не трябва да приема криминализирането на синдикалните действия с глоби и дори затвор. Да не се осмеляват да внася в парламента подобна мерзост, защото тя ще бъде противопоставена на войнствените мобилизации на работническата класа, без никакво отлагане и изчакване“, пише пише в изявлението на гръцкия синдикат PAME.

От синдиката изискват да се работи 35 часа седмично – 7 часа на ден – 5 дни в седмицата. Фиксирано дневно работно време. Трябва да има и „смело увеличение на заплатите и пенсиите“ и работници без договори.

Гръцката асоциация на служителите в сферата на търговското мореплаване (PENEN), както и Федерацията на миньорите в Гърция (OMED) също обявиха, че ще подкрепят днешните протест.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html