сряда, 22 май 2024 г.

ЕС ще финансира изграждането на център за мигранти в Босна

Снимка: БГНЕС

Днес еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей съобщи, че Европейският съюз ще финансира изграждането на център за задържане в лагера за мигранти „Липа“ край Бихач, Северозападна Босна и Херцеговина, информира регионалната телевизия Ен1. В центъра ще бъдат настанявани мигрантите, които са получили отказ за прием в някоя от страните членки на ЕС или чиято свобода на движение е ограничена временно, в съответствие с международните стандарти и ценностите на ЕС, предаде БТА.

В отговор на въпрос на евродепутата на коалицията на зелените Ерик Маркват, поставен още през април, Вархей каза, че в центъра за задържане могат временно да се настанят 12 души, преди да бъдат изпратени в Имиграционния център в Лукавица, на територията на босненската Република Сръбска, в съответствие със закона за чужденците на Босна и Херцеговина.

„Многофункционалният приемен и идентификационен център в „Липа“, който може да побере до 1500 души, е проектиран като многофункционален лагер, където мигрантите се регистрират, оценява се статутът им и се проверява самоличността им. Центърът до голяма степен е допринесъл за подобряване на условията на мигрантите и избягване на нова хуманитарна криза, като тази през зимата на 2020-2021 г., когато мнозина останаха без подслон в ужасни условия“, посочи Вархей.

Той допълни, че въпросът за нелегалната миграция през Балканския маршрут е един от приоритетите на ЕС и че „включва укрепване на управлението на границите, осигуряването на бързи процедури за убежище, предприемане на мерки против укриването на мигранти и насърчаване на сътрудничеството“.

Вархей подчерта, че имиграционните центрове в Босна трябва да се управляват в съответствие със законодателството на страната и международните хуманитарни стандарти, а ЕС редовно изисква от босненските власти и партньорите си информация за управлението на центровете и често посещава лагера „Липа“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html