понеделник, 6 май 2024 г.

Музикални и танцови дейци искат двойно увеличение на заплатите

Съюзът на българските музикални и танцови дейци към КНСБ настоява в бюджета на Столична община за 2023 година да се заложи почти двоен ръст на заплатите на работещите в музикалните състави на София. Бюджетът трябва да бъде приет до края на август. Столичният кмет Йорданка Фандъкова пое ангажимент, на среща с ръководството на КНСБ преди дни, за увеличение на заплатите на артистите от общинските театри и на музикантите в 4-те столични културни института :„Искър“, „Надежда“, „Красно Село“ и „Средец“. Тя обаче не посочи с какъв процент ще е увеличението.

Председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци към КНСБ Станислав Почекански припомни за Българското национално радио, че съгласно подписано между Конфедерацията и столичния кмет Йорданка Фандъкова споразумение до края на мандата ѝ заплатите на музикалните състави трябва да достигнат средната заплата за София, което в момента по статистически данни е около 2700 лева, но тъй като 4 години не можаха да постигнат плавно една такава заплата, настояването им е за едно достойно заплащане.

Става въпрос за елитните състави на столицата, допълни той.

„Като всяко заплащане под 2000 лева смятаме за обидно и недостойно. Към Столична община са наистина едни високо професионални оркестри в лицето на „Софийски солисти“, където всички те са концерт майстори, в Симфониета „София“, Духовия оркестър на град София. Там заплатите в най-добрия случай варират около 1200, до около 1300 лева“, каза Почекански.

Общината трябва да предложи своя бюджет до 20 работни дни след приемането на държавния бюджет. Синдикалисти вече обявиха готовност за протестни действия в културните институти под мотото „Седмица без култура“ в началото на новия творчески сезон наесен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html