неделя, 12 май 2024 г.

„Медиана“: Ако изборите са днес, ГЕРБ печели, ПП-ДБ губи от ситуацията, „Възраждане“ ги гони

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) събират най-много негативи от сегашната политическа ситуация. ГЕРБ получават 23,3% електорална подкрепа, ПП-ДБ – 18%, „Възраждане“ събират 15,4%, ДПС взимат 12,9%, БСП – 9%, а „Има такъв народ“ получават 5,4%.

Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция „Медиана“, проведено на терен в периода 18-24 юли 2023 г., сред 976 пълнолетни граждани на България.

65% смятат, че България не трябва да дава оръжие за Украйна, 59% – че България не бива да влиза в еврозоната и 45% са на мнение, че България не е суверенна държава

Агенцията посочва, че основната промяна в обществените нагласи е повишената тревожност по отношение на опасността от глобална, световна война. Само за три месеца хората, които смятат, че има сериозна опасност от световна война (в която и България ще бъде засмукана) се е увеличил с 16 % и вече това са близо половината от пълнолетното население (47%).

Наблюдава се засилващ се стремеж към изолационизъм – дистанциране на България от конфликта в Украйна, дистанциране от еднопластовата оценка „добри-лоши“ (и в този смисъл дистанциране от основния наратив на ЕС и НАТО), дистанциране от еврозоната. Грубо казано, общественото мнение се консолидира около разбирането „Светът се тресе, отива на лошо – сега не е времето да се долепваме плътно до когото и да било!“, посочват от „Медиана“.

65% смятат, че България не трябва да дава оръжие за Украйна (17% са „за“); 60% считат, че в този конфликт България не трябва да подкрепя нито Русия нито Украйна и трябва да бъде максимално неутрална (19% са за подкрепа на Украйна; 9 % смятат, че трябва да подкрепяме Русия).

„Медиана“ отбелязва, че има остър дисонанс между вижданията на мнозинството в обществото и ежедневно прокламираните цели на мнозинството в парлемента.

59% са против приемането на еврото в скоро време, 21% смятат, че това ще е добре за страната, 20% нямат мнение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html