събота, 4 май 2024 г.

След продължителни дебати НС прие по-тежки наказания в НК за пияни и дрогирани шофьори

Снимка: БНТ

След повече от 8 часа дебати, депутатите приеха късно снощи промени в Наказателния кодекс, свързани с наказанията за пияни и дрогирани шофьори. Част от тях включват наказанието за шофьор, който причини смърт на пътя и е дрогиран или пиян, няма книжка, избяга от местопроизшествието или ако деянието е извършено на пешеходна пътека, да получи минимум 5 години затвор. В момента наказанията са от 3 до 15 години затвор, а в особено тежки случаи – от 5 до 20 години.

Депутатите вдигнаха долната граница и приеха да станат съответно от 5 до 15 години и от 10 до 20 години. В тези случаи съдът ще може и да отнема превозното средство, ако то е собственост на извършителя, но ако не е, ще присъжда равностойността му. Съдът ще има същата възможност и в случаите на шофиране след употреба на алкохол и наркотици, както и когато това е извършено повторно.

Депутатите увеличиха и санкциите за причиняване на смърт в катастрофа при непредпазливост. Така наказанието става от 3 до 8 г. затвор, а в особено тежки случаи – от 10 до 20 г. В момента те са от 2 до 6 години затвор, а в особено тежки случаи – от 3 до 10 години.

Други промени предвиждат отпадането на синия талон от задължителните документи за шофьорите. Вместо него ще има регистър, в който ще се съхранява информацията за отнетите точки. Отпадна идеята колите да минават технически преглед само след като водачът си е платил всички глоби, наложени му от КАТ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html