сряда, 15 май 2024 г.

4 версии за падането на самолета край Раднево

Машината е паднала близо до селата Землян и Трънково.
Снимка: БГНЕС

Националното следствие и транспортното министерство поемат случая с падналия самолет поемат разследването на днешния инцидент със селскостопански самолет, съобщи БНР. Машината се разби рано тази сутрин край Раднево, а 70-годишният пилот загина. Той е извършвал полет за пръскане на оризови насаждения.

Разследващите отхвърлиха първоначално тиражираната версия за птица, попаднала в двигателя на машината и се фокусират върху четири други вероятни причини за авиоинцидента: човешка грешка, здравословното състояние на летеца, техническото състояние на машината и метеорологичните условия. Това заяви Христо Христов, директор на Специализираното звено за разследване на авиационни събития към министерството на транспорта. „Трудно ще ни е, защото много е потрошен, товарът е напълно смачкан, двигателят също е забит в земята“, отбеляза Христов.

Пилотът е имал дългогодишен стаж и преди десет дни е преминал медицински прегледи. Самолетът е собственост на частна фирма от Русе. Последният технически преглед на машината е от март.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html