събота, 4 май 2024 г.

НС прие на второ четене бюджета на НЗОК, качват заплатите на чиновниците в касата

Снимка: БНР

Парламентът прие на второ четене бюджета на здравната каса за 2023 г., съобщи БНР.

Здравната вноска остава 8%, а НЗОК ще разполага с малко над 7 млрд. лева, като работещите във ведомството ще получат допълнителни възнаграждения. В приходната част на бюджета на касата се очаква да постъпят общо приходи и трансфери в размер на 7,0272 млрд. лв., или с 910,9 млн. лв. повече от 2022 г. Общо разходите са на същата сума. Бюджетът на НЗОК за 2023 г. е с балансирано бюджетно салдо.

След разменени реплики, депутатите приеха към здравноосигурителните плащания за специализирана извънболнична медицинска включително комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение да бъдат добавени 6,66 . лв. Тези средства са предвидени за амбулаторната процедура диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства.

Народните представители приеха управителят на НЗОК в срок от един месец от деня на обнародването на закона да определи еднократно нов увеличен размер на индивидуалните основни заплати на служителите в НЗОК и РЗОК. Това ще бъде извършено извън сроковете, определени в наредба в Кодекса на труда, но в рамките на разходите за персонал, предвидени по бюджета на НЗОК за 2023 г. и без да се надхвърля максималния размер на основната месечна заплата за съответното ниво и степен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html