понеделник, 15 април 2024 г.

МОН променя наредба за оценяването на учениците

Снимка: БГНЕС Архив

Образователното министерство променя наредба за оценяването на учениците, съобщи БНР. Наредба 11 е част от пакет документи, публикувани за обществено обсъждане, за да може промените да влязат в сила от началото на новата учебна година.

„Целта е „да има в самия час повече време за работа между учител и ученици, повече време за практическо прилагане и упражняване на това, което учениците учат“, каза в интервю за БНР Евгения Костадинова, директор на „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН. „Променя се минималният брой изпитвания за оформяне на срочна оценка. Като 2 или 3 в зависимост от броя на часовете, с които се изучава предметът. Това не значи, че учителят не може да направи изпитвания, които да надвишават минималния брой. Наредбата не отнема възможността учителят да преценява“, уточни Костадинова. Наредбата се стреми към формиращо оценяване, подчерта тя. „Не просто оценката като цифрова оценка, а преценка на напредъка на ученика и посочване на онези негови страни, които все още не са усъвършенствани. По този начин и учител, и родител ще има възможност за знае върху какво трябва да работи ученикът. Невинаги цифровата оценка е верният инструмент. Тя показва моментно състояние, докато формиращото оценяване показва напредъка. Това трябва да се случи в по-голяма степен.“

Проектът за промени предвижда още да се въведат самостоятелни писмени задачи за домашна работа под формата на изследване на определен проблем.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html