вторник, 14 май 2024 г.

Атанас Славов и Жоел Мейер обсъдиха състоянието на българската правосъдна система

Снимка: Министърът на правосъдието

Министърът на правосъдието Атанас Славов и посланикът на Франция Жоел Мейер обсъдиха състоянието на българската правосъдна система в светлината на очакваното приемане на страната ни в Шенгенското пространство и възможностите за повишаване на квалификацията на българските магистрати с френска подкрепа, съобщават от пресцентъра на правосъдното министерство.

Министър Славов запозна френските си гости с предстоящите конституционни промени, които целят засилване на съдийската независимост и повишаване на отчетността на прокуратурата.

Той очерта промените, които се предвиждат по отношение на ролята на главния прокурор, като сподели, че има съгласие в политическите сили за премахване на правомощието на главния прокурор да упражнява надзор за законност и да дава методически указания на останалите прокурори.

Атанас Славов също така подчерта важността на промените в антикорупционното законодателство чрез увеличаването на правомощията на бъдещата антикорупционна комисия с разследващи функции.

Той сподели очакванията си за подкрепа в обучението и повишаването на квалификацията на бъдещите служители на комисията, най-вече в областта на разследване на корупцията по високите етажи на властта.

Посланик Мейер и Пиер де Монт, магистрат за връзка със седалище в Букурещ, коментираха дългогодишните традиции в отношенията с българската правосъдна система при развитието на капацитета на магистратите. Те предложиха съдействие за повишаване на квалификацията на български съдии и методическа помощ при осъвременяване на програмите за обучението им.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html