неделя, 14 април 2024 г.

Румънското правителство планира увеличение на минималната заплата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънската минималната работна заплата ще нарасне от 1 септември на 3300 леи (1305 лева) брутно, а от 1 януари 2024 г. – на 3750 леи (1483 лева) брутно, съобщава телевизия Диджи 24, позовавайки се на правителствени източници.

Минималната брутна работна заплата в Румъния в момента е 3000 леи (1187 лева).

От 1 септември ще нарасне и минималната заплата в строителния сектор на 4500 леи (1780 лева) спрямо досегашните 4000 леи (1582), посочват източниците.

Управляващата коалиция анализира и пакет фискални мерки, сред които премахване на някои данъчни облекчения, поискани от премиера Марчел Чолаку в контекста, в който загубите от отпуснатите данъчни облекчения се изчисляват на 75 милиарда леи.

Цитираните източници твърдят, че е постигната договореност с представителите на Европейската комисия от септември да има само две ставки на ДДС. В момента има различни понижени ставки на ДДС като тази от 5 процента за културата, книгите, учебниците, някои туристически услуги, сделките с недвижими имоти, храната за животни и други, напомня Диджи 24. Европейската комисия иска да няма вече такива облекчения и това означава ДДС от 5 процента да остане само за медицинските протези. Стандартната ставка на ДДС в Румъния е 19 процента.

Предстои също така да остане намален ДДС на 9 процента за хранителните продукти, медикаментите и услугите от хотелиерско-ресторатньорския сектор. Фискалните изменения се очаква да засегнат и данъците, плащани от големите компании, но дискусиите в коалицията вървят тромаво, тъй като Социалдемократическата партия (СДП) на премиера Чолаку и министъра на финансите от Национално-либералната партия (НЛП) Марчел Болош подкрепят тези мерки, докато НЛП се противопоставя и дори критикува собствения си министър, посочва телевизията.

Нов кръг консултации между лидерите на коалицията по тази тема се очаква да се състои в понеделник.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html