събота, 4 май 2024 г.

Надежда Йорданова: Поведението на ВСС показва, че има външни зависимости в работата му

Снимка: БГНЕС

Според Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната – Демократична България“ поведението на ВСС показва, че има външни зависимости в работата му.

„Отнемането на концесията на „Лукойл“ е полезно решение и не е нова идея. Работи се по нея от 48-то НС. През юли миналата година ЕС при поредния пакет санкции срещу Русия, а в тях се включиха и договори за концесии на определени активи. Тази концесия попадаше в този санкционен режим. По-късно служебното правителство на президента Радев реши да приложи дерогация и да не прилага регламента за санкции“, заяви Надежда Йорданова в ефира на БТВ.

„България трябва да покаже, че може да охранява външните граници на ЕС, вкл. да затвори всякакви възможни врати да се нарушават и заобикалят санкциите срещу Русия“, категорична е тя.

„Една от причините за високите цени на горивата е липсата на адекватна конкуренция. Дерогацията от АсенВасилев беше приета на ниво ЕС, а не беше едностранно решение на българското правителство, както при „Росенец“, допълни още тя.

„Казусът с избора на Борислав Сарафов като временно изпълняващ длъжността главен прокурор показва дефицитите в прокуратурата и ВСС. Също така сочи, че правомощията на правосъдния министър трябва да бъдат по-ясно законодателно изяснен дали министър Атанас Славов ще обжалва това определение на ВАС, ще видим. Но за мен това показва поредния законодателен дефицит. Едновременно обаче това показва двойния стандарт на работата на прокурорската колегия и ВСС“, коментира Йорданова.

Според нея Прокурорската колегия с вчерашното си решение отказва да приложи закона и блокира прилагането на механизма за разследване на главния прокурор. „В законодателството няма непълнота или неяснота. ВСС далеч не прилага само един закон, нали? Прилага се цялото действащо законодателство. Не е необичайна практика правомощията на един орган да са описани не само в една разпоредба, а в няколко закона.“

„За пореден път трябва да отчетем, че непоследователното поведение на ВСС показва, че те не действат изцяло съобразно закона, а има и други зависимости. Отговорност е на всички ни – на народните представители и на обществото, както и на професионалната гилдия. Нека призова всеки магистрат, прокурор и съдия, че без ясната им позиция и активното им действие няма как да има реформи“, смята тя.

„Плановете са до края на годината да имаме изменения в Конституцията. България не може повече да отлага тези стъпки. Аз съм умерен оптимист – виждам, че в хода на разговорите като че ли имаме сближаване на позициите“, подчерта още Йорданова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html