събота, 18 май 2024 г.

Президентът удостои унгарския посланик с орден „Мадарски конник“ първа степен

Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев удостои посланика на Унгария у нас Текла Харангозо с орден „Мадарски конник“ първа степен на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Отличието е за значимия принос на дипломата за развитието на политическите, икономически и културни връзки между двете държави, съобщиха от прессекретариата на президентството.

В словото си държавният глава открои активната роля на посланик Харангозо за задълбочаването на двустранните отношения и развитието на политическите контакти на най-високо ниво, като изтъкна посещението у нас на президента на Унгария Каталин Новак през тази година. Държавният глава отбеляза разширяването на партньорството в сферата на енергетиката, в това число сътрудничеството по инициативата на България „Solidarity Ring” за увеличаването на доставките на природен газ от Азербайджан. Румен Радев изрази надежда да се надгради тенденцията за увеличаване на унгарските инвестиции у нас и затвърждаването на Унгария като важен търговско-икономически партньор.

Президентът Радев отбеляза, че в лицето на Текла Харангозо България има искрен приятел, като допълни, че тя е сред учредителите на Клуба на посланиците, говорещи български език.

Посланик Харангозо благодари за удостояването ѝ с държавно отличие. Тя посочи, че през последните седем години активна дипломатическа работа нейна цел е била укрепването на двустранните отношения между България и Унгария.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html