петък, 10 май 2024 г.

Най-голямото пръскане срещу комари у нас започна по Дунава

Пръскането ще става и със самолети.
Снимка: БНР

Най-голямото пръскане срещу комари у нас започна по поречието на Дунав, съобщиш БНР. Причината е прекомерното разпространение на насекомите това лято, а ситуацията е утежнена заради наводнените площи от поройните дъждове през юни.

Пръсканията срещу комари са както на земята, така и със самолети по въздух и започнаха от Видин. Обработките са с предоставените с решение на кабинета 2 500 000 лева в края на юни.

„Територията, която предвиждаме да се обхване, е около 790 000 декара землище по цялото поречие на река Дунав. Ще се използва, както наземна техника, която ще извършва обработките чрез топъл или студен аерозол, така и въздушно третиране за по-добра обработка на местата, които са трудно достъпни чрез наземна техника. Считаме, че чрез тази комбинирана обработка едновременно на големи площи ще е по-ефективно отколкото индивидуално обработване само на определени територии и терени,“ каза Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Българска агенция по безопасност на храните.

Пръсканията са през нощта и рано сутрин сутрин с препарати, разрешени за употреба от министерството на здравеопазването. „Напълно безвредни са за хората тогава, когато се употребяват от професионалисти, правилно с подходящо оборудване,“ обясни Симеон Петров, представител та фирмата, която извършва обработките.

Третирането с химикалите срещу комарите е по график, като са уведомени общините, дирекциите по безопасност на храните и пчеларските организации.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html