петък, 17 май 2024 г.

Депутатите премахнаха срока за избор на управител на НЗОК

Снимка: БГНЕС

Депутатите свалиха срока, за който трябва да изберат нов управител на НЗОК.

Преди приетите промени срокът беше шест месеца, но изтече на 13 юли. До тази дата народните представители трябваше да изберат наследник на проф. Петко Салчев, когото освободиха на 13 март.

В дневния ред на заседанието са включени и точките: проект на решение за приемане на процедурни правила за предлагане на кандидати и избор на управител на Националната здравноосигурителна каса, както и на първо четене промени в Закона за горите.

Проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ заяви, че ако бъдат приети предложенията на ГЕРБ, подуправителят на касата може да я води безсрочно. Вносителят проф. Костадин Ангелов обаче му обясни, че той може да го замества само до изтичането на мандата на управителя. Ангелов призова да се направят промени в Закона за здравното осигуряване. И даде пример с мъж, диагностициран с рак на гърдата, но му е отказано лечение, защото не е жена. От „Има такъв народ“ пък заявиха, че целта е не да се правят промени в Закона, а да се остави шефа на НЗОК. 

„Г-н Ангелов вие апелирахте към разум, апелирахте към хуманност. Видяхте какъв е отговорът. Това, което наблюдаваме е опит за парламентарно представен тероризъм по отношение на здравната ни система. Липсата на възможност да се подписват актовете на здравната каса поставят в риск всички пациенти. Каза се, че било за управлението на 7 млрд. Те се контролират и от надзорен съвет и от нас“, заяви депутат от ПП–ДБ д-р Александър Симидчиев. 

Свиленски от БСП призова депутатите да оставят глупостите и да излязат да чуят исканията на протестиращите. “Няма институция, която да не протестира. Осъзнавате ли в какво състояние тласката държавата. Вие си седите тук и променята Закона за здравното осигуряване, за да може да намерите удобния човек, за който г-н Ангелов даде мъжката си дума. Настимир Ананиев отговори на Свиленски, че вчера ПП-ДБ са се срещнали с протестиращите. “Чухме исканията им, днес имаме среща с тях в 10.00 часа. Лесно е да се говори, но няма бюджет. Защо нямаме бюджет, защото служебното правителство отакза да внесе такъв. Сигурен съм, че всичко, което можем да направим – ще го направим. По-дългосрочните неща се правят с бюджет за цяла година. Чуваме хората, срещаме се с тях. Има неща, които могат да се случат и такива, които точно в моемнта няма да се случат”, допълни Ананиев. 

От ДПС заявиха подкрепата си относно промените в Закона за здравното осигуряване. И изтъкнаха като най-важен аргумент “да има легитимност в действията  и функционирането на НЗОК”. 

Иван Ченчев припомни вчерашното искане на БСП и поискаха изслушване на премиера Николай Денков. „Притеснен съм от думите му във Вилнюс. Денков е избран от НС, от коалицията на войната. Ангажира ни с позиция за касетъчни бомби. Накъде ни тикате с това, което правите. Откъде той взима такива позиции, ангажира парламента и българския народ. Всеки един българин, който говори за касетъчни бомни е безродник. Дано не се стигне до никаква ротация. Трябва да се стигне до оставка, защото ротацията е много опасна като виждам какво се случва“, посочи още Ченчев. 

Депутатите приеха предложението за промени в Закона за здравното осигуряване със 118 „за“ и 64 „против“. Народните представители намалиха срока за предложения между двете четения от 7 на 3 дни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html