четвъртък, 2 май 2024 г.

До 3000 американски войници пристигат в Европа

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън упълномощи Пентагона да изпрати до 3000 резервисти от американската армия в Европа, съобщи сайтът на Белия дом.

„Упълномощавам държавния секретар, министъра на вътрешната сигурност и бреговата охрана, когато не действат като служба във флота, да нареждат на активна служба всяко подразделение или отделен член, който не е назначен никъде, да бъде в служба на САЩ. Командване в Европа“. Този брой не трябва да надвишава 3000 войници“, е разпоредил Байдън.

Също така от тази бройка около 450 служители от отделните резервни сили ще бъдат назначени към USEUCOM (Европейското командване на САЩ).

Американски войски няма да участват пряко във войната в Украйна, тъй като страната не е член на НАТО, се подчертава в текста.

„Това ново определение на операцията облагодетелства войските и семействата с увеличаване на правомощията, правата и достъпа до силите и персонала на резервния компонент“, обясни директорът на операциите на Обединения щаб генерал-лейтенант Дъглас Симс на брифинг за пресата.

Този ход дава на Министерството на отбраната на САЩ друга възможност да изпрати допълнителни способности в помощ на европейското командване на американците. Но служител от Пентагона обясни, че вероятно ще отнеме около шест месеца, за да бъдат разположени резервистите. .

Допълнителните войски вероятно ще работят в областта на логистиката и поддръжката или в медицински области като стоматология и здравеопазване – роли, които обикновено се поемат от резервистите, а не от военни на активна служба.

От 2014 г. силите на САЩ са разположени в Европа в рамките на Atlantic Resolve, за да работят със съюзници и партньори в региона. Прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър добави, че новото обозначение ще позволи на Министерството на отбраната на САЩ да „осигури по-добра поддръжка на системата и на нашите сили“.

„Това включва неща като повишена отзивчивост при сключване на договори, права, свързани с персонала, които дават на задействаните резервисти същите ползи като персонала на активния компонент. Това също, като операция на ниво секретар, подобрява способността ни да проследяваме разходите, пряко свързани с този непредвиден случай“.

Указът, одобряваща мобилизирането на повече сили, дава възможност на длъжностните лица да призовават войските „да дойдат в подкрепа на Atlantic Resolve и, както току-що подчертах, да имат право на същия вид предимства като техните колеги на активна служба“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html