сряда, 8 май 2024 г.

Николай Денков обяви какви решения са взети за Украйна във Вилнюс

Акад. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

„Има три важни решения по отношение на Украйна – беше създаден т. нар съвет Украйна – НАТО, който поставя президента на Украйна на масата заедно с всички държавни ръководители“, това заяви министър-председателят Николай Денков във Вилнюс след срещата на върха.
„Оттук нататък при обсъждане на политически въпроси и на въпроси, свързани с Украйна ръководителят на държавата е равноправен на останалите когато се обсъждат такива общи въпроси“, допълни Денков.
„Второто важно решение е, че се премахна т. нар план за подготовка на Украйна, тъй като те са изминали много от стъпките и се смята, че това е излишна процедура за тях, което опростява начина на приемане“, заяви премиерът.
„Третото решение е, че имаше решителна доста сериозна помощ за Украйна – както икономическа, така и военна, която беше заявена като помощ за следващия период“, подчерта Денков.
„Абсолютно единодушно Украйна има пълна подкрепа от държавите-членки на съюза“, добави премиерът.
„Вторият военен пакет, както стана дума вече е в подготовка по съдържание, по обем. Аз специално искам да подчертая, че усещам известно лицемерие и обвинение защо изпращаме такъв пакет, при положение, че и преди това е подготвян подобен“, заяви още Денков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html