събота, 27 април 2024 г.

Чуждите туристи у нас са достигнали 95% от нивото преди пандемията

Според най-песимистичния сценарий се 4 млн. да са регистрациите на туристи за този летен сезон.
Снимка: БГНЕС

България се нарежда сред държавите с най-бързо възстановяване на входящия туризъм, съобщи министерството на туризма.

Според проучването на Европейската туристическа комисия входящият туризъм у нас е достигнал равнище от 95 на сто. Сърбия, Черна гора, България, Дания и Турция са държавите, в които е отчетено най–бързо възстановяване за първите четири месеца от 2023 г. спрямо предковидната 2019 г. Проучването обхваща 32 европейски държави.

Страната ни предлага и добро съотношение между цена и качество, отчита още докладът на Европейската туристическа комисия. Данните показват, че броят на чужденците, посетили България, е нараснал с 21 на сто спрямо същия период на 2019 г., а цифрите от местата за настаняване показват равнище на възстановяване от 92,4 на сто за същия период.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи днес, че при най-песимистичния сценарий България се надява да достигне 4 млн. регистрации на туристи за този летен сезон при 4,6 млн. за лятото на 2019 г. Въпреки това оставаме оптимисти, че можем да достигнем летните регистрации от 2019 г. въпреки непредвидената ситуация с язовир „Нова Каховка“ в Украйна, допълни тя. Георгиева напомни, че почивките през летния сезон не са само на морето, а през последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на регистрациите и във вътрешността на страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html