неделя, 12 май 2024 г.

Китай и Русия ще са в дневния ред във втория ден от срещата на върха на НАТО

Днес лидерите на НАТО ще обсъдят във Вилнюс теми като Русия, Китай и бързо променящата се ситуация със сигурността с украинския президент Володимир Зеленски и колегите си от Индо-тихоокеанските страни, предаде ДПА.

Зеленски ще участва в първата среща на Съвета НАТО-Украйна – нов формат, създаден със замисъла да даде на Киев възможност да се обвърже с алианса на равна нога, вместо да има само статут на кандидат.

Заседанията на съвета имат за цел да позволят на Украйна да задълбочи отношенията си с НАТО предвид стремежите на Киев да се присъедини към алианса и продължаващата война на Русия в Украйна, отбелязва ДПА.

Очаква се групата на водещите демокрации Г-7 (Франция, Италия, Япония, Канада, САЩ, Великобритания и Германия) да вземе решение във връзка с предоставянето на Украйна на дългосрочни гаранции за сигурността й.

Във втория и последен ден от срещата на върха на алианса в литовската столица лидерите на НАТО ще обсъдят Китай на среща с колегите си от Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

„Китай отправя все повече предизвикателства към основаващия се на правила международен ред, като отказва да осъди войната на Русия срещу Украйна, заплашва Тайван и значително укрепва въоръжените си сили“, заяви по-рано тази седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Ядренато модернизиране на Китай е безпрецедентно бързо и мащабно и се извършва при отсъствие на прозрачност“, допълни той.

Столтенберг каза, че страните от алианса са се споразумели да работят заедно, за да се защитят от настъпателността на Китай.

Днес лидерите ще имат възможност да се срещнат и за частни разговори на четири очи. Очаква се германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън да имат отделни срещи със Зеленски, за да обсъдят подкрепата за Киев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html