понеделник, 13 май 2024 г.

БСП предлага пакет от социални мерки за пенсиите и осигурителната година

БСП ще предложи като промени между първо и второ четене на проектобюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година – уеднаквяване на коефициента на тежест на една осигурителна година на 1,35, увеличаване на вдовишките добавки и на добавката от учителския пенсионен фонд. Това обяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков на брифинг в парламента.

Той посочи, че в момента вдовишките добавки са 26,5 % и ще предложат те да станат 30% от пенсията на починалия съпруг. „Третото нещо, което ще предложим, е увеличение на добавката от учителския пенсионен фонд за учителите, които са придобили право на пенсия по-рано. В момента тази добавка е 0,33 на сто от пенсията за всеки месец, ние предлагаме да стане 0,5 на сто“, каза Гьоков. Той отбеляза също, че има хора в пенсионна възраст с коефициент на тежест на осигурителния стаж единица, предаде БТА.

Не сме забравили и за преизчислението на пенсиите с актуален средноосигурителен доход например от 2021 г., но тъй като отговорно смятаме, че това е трудно да се случи от средата на годината, с нас се съгласиха и пенсионерски съюзи, че ще настояваме това да се случи от 1 януари 2024 г. с новия бюджет, коментира Георги Гьоков.

Той посочи, че пенсионерските съюзи в България са се обединили около декларация, в която призовават депутатите да подкрепят първо индексирането на пенсиите с 12% от 1 юли т.г. и второ – предложението на БСП за промени в Кодекса за социално осигуряване, предвиждащи две преизчисления на пенсиите.

От пенсионерските съюзи казаха, че миналата седмица са се срещнали с ДПС, ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“, а днес – с „БСП за България“, и са намерили разбиране. Те настояват искането им за преизчисляване на пенсиите да се случи в бюджета за 2024 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html