понеделник, 29 април 2024 г.

В Албания имат най-високо доверие в ЕС

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Доверието в Европейския съюз (ЕС) расте в повечето страни кандидатки от зимата на 2022 г. до сега, сочи най-новото проучване на Standard Eurobarometer през 2023 г., публикувано тази седмица, съобщава БТА. Най-високо ниво на доверие се наблюдава в Албания (77%, +6), следвана от Босна и Херцеговина (57%, +7), Черна гора (54%, +7), Северна Македония (48%, +1), Молдова (44%, +2), Турция (41%, +12 ) и Сърбия (32%, +2).

Според данните 77% са съгласни, че ЕС трябва да изгради партньорства със страни извън общността, за да инвестира в устойчива инфраструктура и да свързва хората и държавите по света. А 69 на сто вярват, че ЕС има достатъчно сила и инструменти, за да защитава икономическите интереси на Европа в глобалната икономика.

Изследването на “Евробарометър” показва, че гражданите на ЕС подкрепят в голяма степен енергийния преход и очакват масивни инвестиции във възобновяеми енергийни източници, широко одобряват мерките, предприети от ЕС в подкрепа на Украйна и украинския народ, както и засиленото сътрудничество в областта на отбраната и увеличените разходи за нея.

Евробарометър” показва, че 77 на сто от европейците подкрепят обща политика за отбрана и сигурност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html