неделя, 12 май 2024 г.

Поптодорова: На срещата на върха на НАТО ще се декларира пълна подкрепа за Украйна

Напрежение в ефир заради войната в Украйна и посещението на украинския президент Володимир Зеленски у нас и срещата му с българския държавен глава Румен Радев.

Припомняме, че в последните седмици тонът между президентството и кабинета у нас е изострен отново заради въпроса трябва ли България да дава оръжие на Украйна.

Гости в студиото на БТВ бяха рекламистът и общественик Радослав Бимбалов, генералът от резерва Съби Събев, журналистът и политик Трендафил Величков, бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова, която ще присъства на срещата на НАТО във Вилнюс.

Трендафил Величков се надява НАТО да положи всички усилия за мирно решение. Най-вулгарното решение е САЩ да предостави касетъчни бомби на Украйна, по мнението му. Не може да се гаси огън, като се налива бензин в него, според Величков. Той смята, че държавният глава се е държал достойно на срещата с Володимир Зеленски. За него има път към мирно решение на конфликта.

„Българският президент се държа достойно, изрази позиция, която всеки президент би изразил. Слава богу, че бе там“, коментира Величков, докато от своя страна Поптоворова го посече, че Зеленски иска независимост и победа на собствения си народ.

Величков отново напомни думите на Радев за търсене на мир чрез дипломация, но Поптодорова бе на мнение, че първо Украйна трябва да възвърне териториите си.

„Позволете ми да ви кажа кога е възможна дипломацията, когато има решително нанесен удар. Кога започнаха преговорите за втората световна война когато бе нанесено поражение на Берлин“, припомни тя.

Според нея не трябва да се разчита на членство дефакто. Докато Украйна е във война, няма как тя да стане член на Алианса. Военното престъпление го извърши Русия. Българският народ има интерес да бъде защитена източната му граница, изтъкна тя.

Във Вилнюс Поптодорова очаква да се декларира пълна подкрепа за Украйна.

По отношение на това какво бихме могли да дадем на Украйна, Величков коментира, че има неща, които няма как да се дадат.

Военният експерт ген. Съби Събев изтъкна, че президентът Румен Радев е проявил политическа неадекватност при срещата си с украинския държавен глава. Това е война, подчерта той. Тя може са приключи, ако Русия се изтегли. От началото на конфликта Русия използва касетъчни бомби, по думите му. Русия не иска да отстъпи от някои червени линии, посочи Събев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html