вторник, 7 май 2024 г.

Премиерът: Второто плащане по ПВУ очакваме до края на 2023 г.

Акад. Николай Денков след срещата му с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Снимка: БНР

До края на годината можем да очакваме второто плащане по плана за развитие и устойчивост, каза премиерът Николай Денков след срещите си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи БНР.

„Притеснително е, че през последните месеци няма напредък по този въпрос, тъй като нямаше ясна идея как можем да направим прехода, така че да изпълним изискванията на Европейската комисия и да успокоим хората, че има грижа за тях и в същото време тези региони не само да не загубят, но и да се развият на базата на новите технологии“, каза министър-председателят.

Той обаче увери, че вече има идея как да се подходи и я е споделил с Фон дер Лайен. „Готвим в момента кратка версия на анализ, който показва как би могла да се осъществи тази трансформация на регионите и тази концепция ще бъде обсъдена първо на техническо ниво с ЕК, след което в рамките на няколко месеца трябва да изпратим официалния документ, с който представяме едновременно териториалните планове, промените в Плана за възстановяване и устойчивост, включително и частта RePowerEU, която е специално свързана с тази трансформация“, поясни Денков.

Премиерът не се ангажира с точен срок кога ще бъдат изпратени тези документи. „Говорим за в рамките на няколко месеца. Второто плащане е свързано с реформи, включително и приемането на законопроекти в Народното събрание. Когато сформирахме това правителство, половината от тези реформи не бяха направени. В момента трябва да наваксаме в рамките на седмици и месеци това, което е изостанало. Планирали сме до края на септември да наваксаме с всички закъснели законопроекти и реформи, които са планирани и в края на септември да поискаме плащане, което, ако всичко е наред, би трябвало да дойде до края на годината“, каза министър-председателят.

На срещата си с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен премиерът е обсъдил и въпроса за въвеждането на еврото у нас. „Това, което трябва да обсъдим, освен техническата подготовка, която не е завършила, предстои приемането на няколко законопроекта в Народното събрание. Обсъждахме как бихме могли да улесним процеса. Има някои идеи, по-нестандартни, които да помогнат на хората да разберат, че няма да има сътресения за държава, която е във валутен борд от 25 години. Всъщност при нас е много по-лесно в сравнение с други държави да преминем от лев към евро“, припомни акад. Денков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html