сряда, 8 май 2024 г.

Атанас Славов: Доверието в съдебната система остава ниско

Снимка: БГНЕС

По думите на правосъдният министър Атанас Славов доверието в съдебната система остава невисоко. Това коментира той при откриването на конференция „Съдебната медиация в Европа и САЩ – ключ към споразумение по висящи съдебни дела“. Организатор на събитието е Висшият съдебен съвет.

Включването на медиацията е възможност хората да видят гражданското лице на правосъдието. Във време на все по-силни социални конфликти, които засягат и бизнес отношенията, да се търси решение чрез споразумение е нов вид култура. Нуждаем се от тази култура и в политическия процес, защото имаше твърдо много разделение, каза още Славов

Той припомни, че остава една година до влизането в сила на измененията в Закона за медиацията и Гражданския процесуален кодекс.

Следва приемане на много подзаконови актове, за да заработи системата по-лесно, трябва да бъде осигурен сграден фонд, за да може центровете по медиация да осигуряват ефективно дейността си, посочи правосъдният министър.

България направи сериозна крачка чрез въвеждане на задължителна медиация по определен вид дела. Това не беше прищявка, а беше задача в Плана за възстановяване, каза  директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегертседер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html