събота, 4 май 2024 г.

Руският „Генерал Армагедон“ бил благоразположен към метежа на „Вагнер“

Генерал Сергей Суровикин, заместник-командир на руските военни операции в Украйна, е бил благоразположен към бунта на началника на наемниците Евгений Пригожин през уикенда, макар да не е ясно дали го е подкрепял активно, заявиха вчера американски служители, цитирани от Ройтерс. Суровикин, наричан от руските медии Генерал Армагедон заради известната си безпощадност, е ветеран от войните в Чечения и Сирия и е награждаван от президента Владимир Путин.

Пригожин изненада света, като оглави въоръжен бунт в събота, в резултат на който бойците на неговата група „Вагнер“ стигнаха от украинската граница на 200 км от Москва, преди внезапно да прекратят похода си.

Трима служители, говорещи при условие за анонимност, заявиха, че Суровикин е подкрепял Пригожин, но западното разузнаване не знае със сигурност дали той е помогнал по някакъв начин на бунта.

В началото на метежа Суровикин публично призовава бойците от частната военна компания „Вагнер“ да се откажат от съпротивата си срещу военното ръководство и да се върнат в базите си.

Във вторник „Ню Йорк таймс“ съобщи, че Суровикин е знаел предварително, че Пригожин планира бунт. През октомври Суровикин бе поставен начело на военната кампания в Украйна, но по-рано тази година бе понижен в ролята на заместник след ограничения успех на Русия в инвазията.

Суровикин изчезна безследно след мегежната събота. Телеграм канали се прокрадва версията, че е арестуван за разпит. Според други източници той се укрива.

Пригожин, някогашен съюзник на Путин, през последните месеци води все по-ожесточена вражда с Москва, включително публично заяви, че на неговите войски не се предоставят достатъчно оръжия от руското министерство на отбраната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html