събота, 18 май 2024 г.

Празнословието – „детската болест“ на демокрацията

Снимка: БГНЕС

Добраха се народните избраници до свещената сграда на българския парламент и се отдадоха с цялото си вдъхновение и всичките си интелектуални възможности да работят „на полза роду“, както те го разбират. А те го разбират, че трябва да блеснат с дълго задържаното си красноречие, да разобличават политическите си противници и да спечелят сърцата и умовете на телевизионните зрители.

Откъдето и да следите какво се случва в Народното събрание, което с толкова компромиси стъкми едно хибридно правителство, ще чувате и виждате едни хора, които като изпаднали в транс си разменят обиди, проклятия, клетви, стигат и до бой. След това се редуват да правят „трибунка“ в кулоарите и да бълват „остроумните“ си метафори, пози и блъфове и всякакви други хрумвания, с които да поразяват опонентите си – от намеци за размера на органите им за възпроизвеждане до описания на скритите им спестявания. И не се чува нищо за онези жизненоважни за нацията ни теми и проблеми, в името на които сме призвани да преглътнем греховния им брак.

Във върховия момент на словесната оргия се включва и „тайното“ оръжие – видна астроложка , която разбърква пропагандните клишета на управляващите с движението на звездите. По повод подписването на указа за отстраняването на Гешев: „Звездните аспекти в часа на подписването на указа, освен че показват нещо известно – президентът е злопаметен , но то е ясно и заради деня му на раждане и заради зодиакалния му знак и в същото време е много уплашен. Страхува се, че ако не подпише указа, ще му задействат импийчмънта. А така – два плюса. Хем ще си запази поста, а дали – ще покаже времето пред нас! Хем мъсти.“

Хмм! Какъв речник, все едно, че го е казал Е.М. или А.Й.А.

Колкото за украинското контранастъпление е важен танкът „Леопард“, толкова за кампанията против президента не може без солидния автор, който винаги завършва коментарите си с напомнянето, че „Картаген трябва за бъде разрушен“. Той лансира откритието, че Гешев е необходим на Радев да оглави негов политически проект и за да го запази „свеж“ в народната памет, е подписал указа за уволнението му. Какво разкритие, каква проницателност! Същински Поаро!

А Радев трябва отдавна да е имал намерения за Гешев, след като отказваше да подпише указа за назначаването му. За да скрие истинските си намерения. Колко потаен е бил този Радев!

И докато се творяха разни насилени тези за връзка между Радев и Гешев, борците за съдебна реформа изпуснаха избора на заместник на отстранения Гешев. За да не се допуснело гешевци да управляват след отстраняването на Гешев, неговата дясна ръка Борислав Сарафов стана негов заместник. Цинизъм ли е това? Или наивна надежда, че може да бъде измамено общественото мнение.

Преди това бе поставен и въпросът как така лесно същият съдебен съвет, който така единодушно бе избрал Гешев за главен прокурор, сега го уволни без особени угризения на съвестта? А обяснението е просто, тъжно и просто – съдебният съвет и тогава и сега е действал според политическата конюнктура. Но има е един личен пример около цялата тази процедура, който прави тъгата по-поносима. Става дума за члена на ВСС Олга Керелска ,която навремето гласува против избора на Гешев за главен прокурор, а сега гласува против предложението за отстраняването му.

Нейното обяснение: „Гласувах против начина, по който се поиска и се стигна до отстраняването на Гешев. Налице са съмнения за легитимността на направеното искане…Има основание да се смята, че процедурата не е автентична, а е мотивирана извън съдебната система“. За съжаление такива гласове на истинската професионална съвест се загубват в общия хор на приспособенците, които с вдигането на много шум прикриват безсилието си да сътворят нещо смислено и законно.

Ето че и в избора на Борис Сарафов за и. д. главен прокурор имало особен замисъл. Докато той бил на този пост, да разкрие доста от скритите доказателства за нарушенията на закона от бившите управляващи, а също и от своите колеги от съдебната система. Това безсилие ги довежда и до безумното предложение да се премахне въобще длъжността главен прокурор, за да не възникват такива злоупотреби с голямата власт, която има този пост. Колко просто, по сталински ефективно решение. Има човек, има проблем, няма го човека, няма го и проблема, разсъждавал съветският диктатор. Така и нашите умници – няма го този пост, няма и проблеми.

Основателни опасения поражда и трескавата шетня по формирането на конституционно мнозинство, без да е ясно какви промени се предполага, че трябва да бъдат направени в Конституцията. Общото намерение на обзавелите се с властови позиции стари и нови строители на „нов ред“ е ясно да укрепят с всички средства самовластието си. За едно от тези средства загатна в радиоинтервю лидерът на ДБ Христо Иванов. Трябвало по някакъв начин да се отнеме от президента правото да съставя служебно правителство. Дали изобщо трябвало да има служебни правителства или пък те да бъдат назначавани от парламента… Ясно е, че целта е да не се дава никаква власт на президента Радев. Като че ли той, а не политиците бяха виновни за политическата криза, в която управляваха служебните кабинети. Нали политиците не можеха да се разберат и да направят редовно правителство. А и какви оплаквания има от дейността на служебните правителства? Не заместиха ли те отдалите се на партийни съперничества политици и решаваха проблемите на деня. Необмислена е и идеята парламентът да назначава служебните кабинети. Защо тогава трябва да избираме пряко президента, ако той ще бъде само с представителни функции? По-добре тогава и президентът да бъде избиран от парламента, както е в Гърция. И това си има своите предимства. Но как ще мотивираме подобна промяна? Въобще много говорим, без да помислим предварително.

Нали е демокрация, всеки може да си говори каквото поиска. Изглежда празнословието е „детска болест“ на демокрацията!

А докато използваме парламента, да изживяваме ученическите си комплекси по красноречие, страната ни губи още една критична за националните ни интереси битка. Самозалъгваме се , че сме спечелили Европа в спора си със Северна Македония и тя ще отстоява нашите позиции. Ето че Германия, една от основните страни в Евросъюза, ни удари силна плесница, като ни обвини за липсата на напредък в присъединяването на Северна Македония. Ще последват и други плесници, бъдете сигурни. А ние си играем на големите политици, с които ще си укрепваме властта.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html