сряда, 15 май 2024 г.

Германия с дългосрочен план за доставки на боеприпаси за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство се стреми да приеме дългосрочен план за снабдяване на Украйна с боеприпаси за гаубици, съобщи в понеделник „Шпигел“ (Der Spiegel), позовавайки се на поверителни документи, с които изданието разполага, съобщава БНР.

Според немското издание, Федералното министерство на отбраната е представило през миналата седмица на Бундестага за одобрени рамково споразумение с оръжейния производител Rheinmetall. То ще помогне на Германия да попълни собствените си оръжейни депа с до 333 хиляди 155-мм снаряда до 2029 г. В допълнение към това, сделката има за цел също така да снабдява въоръжените сили на Украйна с тези боеприпаси дългосрочен план, като страната ще може да прави поръчки независимо. Според немските издания вече е договорен пакет от 20 000 снаряда за армията на Киев за следващите две години, като германското правителство ще плати около 60 милиона евро.

Междувременно германският министър на отбраната Борис Писториус обяви в понеделник, че Германия ще изпрати 4000 войници в Литва, за да подсили един от най-източните съюзници на НАТО. „Германия е готова да разположи за постоянно стабилна бригада в Литва“, каза той, предаде Ройтерс. „Предварително условие за разполагането на бригадата е наличието на необходимата инфраструктура –казарми, полигони и складове“, посочи Писториус пред репортери по време на посещение в Литва.

Германия вече ръководи бойната група на НАТО в Литва, подсилен батальон от около 1000 войници, предназначен да укрепи източния фланг на алианса. Една бригада включва до 5000 войници, което означава, че Германия може да изпрати в прибалтийската държава още до 4000 свои войници.

Германия също така ще осигури охраната на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс през юли.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html