понеделник, 29 април 2024 г.

Атанас Славов: Нашата амбиция е юли да има иницииран проект за конституционни промени

Обединихме се около идеята, че нашата амбиция е юли месец да има иницииран проект за конституционни промени. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов пред журналисти след срещата с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, цитират Фокус.

„Консолидиране на позиция в трите основни направления, в които ще бъде конституционната реформа и втората среща беше за управленската програма“, обясни той.

„По отношение на конституционните промени се съгласихме, че трябва да имат 3 акцента – пълното разделяне на ВСС на отделен съдебен и прокурорски съвет. Второ – ограничаване функциите на главния прокурор и въвеждане на някаква форма на конституционна жалба на пряк достъп на гражданите до Конституционния съд“, добави министърът.

„Амбицията ни е да се случат конституционните реформи. Това е заявка изобщо за съществуването на кабинета. Това легитимира управлението. Надявам се да бъде постигнато съгласие за това като разговорът ще премине и през Конституционната комисия“, подчерта той.

„Относно управленската програма голяма част от нещата са договорени вече в предходни разговори. Трябва да се изчистят и да се синхронизират позициите“, изтъкна Славов.

Министърът уточни, че няма раздори, има различия, амбицията е да има 180 гласа за конституционна реформа. Той каза още, че целта е България да има реформаторско управление.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html