четвъртък, 16 май 2024 г.

Германия се противопоставя на намерението на ЕС да конфискува руски активи в полза на Украйна

Германия се противопоставя на намерението на ЕС да конфискува замразените активи на Руската централна банка в чужбина и да ги използва за възстановяването на Украйна.

Според статия, публикувана днес от Financial Times (FT), Германия и някои други европейски страни смятат, че предложението на Европейската комисия (ЕК), което предвижда тази стъпка, е правно съмнително и представлява риск за бъдещето.

Представител на германското министерство на външните работи каза пред FT, че Москва „трябва да плати за щетите, които е причинила на Украйна“, но използването на замразени руски активи за тази цел е свързано със „сложни финансови и правни въпроси“.

Друг служител на германското министерство на външните работи съобщи, че министърът на правосъдието на тази страна Марко Бушман е проучил предложението на ЕК за конфискация на руско имущество и е заключил, че то е „юридически неосъществимо“.

На 25 май представителят на ЕК Кристиан Виганд заяви, че държавите от ЕС са замразили руски активи на стойност над 200 милиарда евро, предадоха агенциите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html