понеделник, 29 април 2024 г.

Лена Бориславова: Правителството трябва да има стабилно парламентарно мнозинство

„Не прави чест на хората да цитират лична кореспонденция, но след като тази кореспонденция вече е излязла, поне да кажем в какъв контекст беше цитирана тя. Този есемес беше по повод плаващото мнозинство, с което един антикорупционен закон беше приет и беше отхвърлен този на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ по повод огласеното от Десислава Атанасова съобщение „Ще счупим сглобката“. Това каза пред журналисти Лена Бориславова.

Както знаете, с колегите от ГЕРБ изразихме обща управленска и законодателна програма, което е и поводът за срещата днес на министъра на правосъдието техни представители. През изминалите две седмици имаше поне десетина такива други срещи в другите министерства за управленската и законодателната програма, в която участват представители на ГЕРБ и на ПП-ДБ, заяви Бориславова.

В петък ние много ясно заявихме, че плаващи мнозинства за съдебна реформа и за управленска и законодателна програма не са допустими и представляват нарушение на принципите, при които това правителство беше подкрепено от двете първи политически сили. Есемесът беше по този повод, добави тя.

В отговор на въпрос какво следва, ако ГЕРБ не подкрепят предложението искането на ПП-ДБ за подкрепа на седем гаранции за подкрепа на реформаторските приоритети на кабинета,  Лена Бориславова отбеляза: „Това е предмет на разговори и ние ще влезем в такива още през тази седмица, защото България има нужда от редовно правителство. Но това правителство трябва да има зад гърба си едно стабилно парламентарно мнозинство. В противен случай то става един параван, зад който ние няма да позволим да се крият плаващите мнозинства с участието на „Възраждане“ и ДПС, каквито бяха примерите от миналата седмица. За нас разговорите с колегите са много важни и най-критичното е да няма плаващи мнозинства. Не може регулатори, които ще регулират обществените отношения в следващите пет до седем години или закони да се приемат с мнозинства на ДПС и „Възраждане“.

Попитана при какви условия от ПП-ДБ биха подписали коалиционно споразумение с ГЕРБ-СДС, Бориславова коментира: „Не говорим за коалиционно споразумение, говорим за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формирането на правителство. Тук няма нищо ново, нищо различно от това, което бяхме договорили с колегите от ГЕРБ преди по-малко от три седмици. Аз се надявам да се върнем към този формат и към това, което договорихме тогава“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html