четвъртък, 2 май 2024 г.

Победа на крайнодясната партия на местните избори в Германия

Роберт Сеселман от германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (AFD) беше избран за кмет на Зонеберг във федерална провинция Тюрингия, за първи път крайнодесен партиен кандидат заема висок местен пост в Германия.

Според Euraktiv Сеселман спечели 52,8 процента от гласовете на изборите в неделя, въпреки че всички останали партии в надпреварата, включително социалдемократите, Зелените и левицата, се обединиха, за да подкрепят опонента му, кандидата на консервативната Християндемократическа партия ( ХДС).

Според някои скорошни социологически проучвания AFD изпревари по популярност Социалдемократическата партия (SDP) на канцлера Олаф Шолц и се нареди на второ място по популярност, веднага след консерваторите.

Euraktiv посочва, че победата на AFD в Зонеберг вероятно няма да е единствената в Източна Германия, защото популярността на партията расте в регионите на бившата ГДР и фактът, че води в социологическите проучвания според канцлера Шолц, може застрашават икономическия растеж в региона.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html