четвъртък, 9 май 2024 г.

Без дебати в НС одобриха процедурните правила за избор на управител на БНБ

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в Народното събрание одобри без дебати процедурните правила за избор на управител на Българската народна банка. Срокът за предложения на кандидати е седемдневен от приемането на правилата и ще се правят от парламентарните групи. Допуснатите до процедурата ще бъдат изслушани в  бюджетната парламентарна комисия преди да бъдат гласувани в пленарната зала.

Със 108 гласа „за“ на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП приеха процедурните правила за предлагане и избор на председател на Сметната палата. Срокът за номинации е 7-дневен. От „Възраждане“ и ИТН гласуваха против.

Управителят на БНБ и председателят на Сметната палата работят в условия на изтекъл мандат. На 20 януари тази година Цветан Цветков бе освободен от позицията председател на Сметната палата по инициатива на ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“, но вчера Конституционният съд постанови, че освобождаването му е неправомерно.

В предишните няколко парламента беше откривана процедурата за избор на управител на БНБ, но до приключването й така и не се стигна.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди подкрепата си за настоящия управител на БНБ Димитър Радев за нов мандат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html